Συνέντευξη με τον ταλαντούχο φωτογράφο Λάζαρο Μαντζάνα (pics)

Ο Λάζαρος Μαντζάνας παραχώρησε συνέντευξη στο agriniofun και στον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα, μίλησε για την μεγάλη του αγάπη τη φωτογραφία, τα μυστικά μιας καλής λήψης, μοιράστηκε τις γνώσεις του, εξέφρασε τα όνειρά του, ανέφερε το μοντέλο που θα ήθελε να φωτογραφίσει αν του δινόταν η ευκαιρία, την πρώτη του επαγγελματική δουλειά και πράγματα τα οποία θα ενδιέφεραν οποιονδήποτε θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δουλειά.



Ο Λάζαρος είναι επαγγελματίας φωτογράφος – βιντεολήπτης, κατάγεται απ’τα Γρεβενά, συνδέεται με την πόλη του Αγρινίου, καθώς είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο (Πανεπιστήμιο Πατρών) και κόλλησε το «μικρόβιο» της φωτογραφίας απ’ όταν ήταν μικρός.
Το ταλέντο του φαίνεται κι από τις παρακάτω λήψεις, κάτι που ξεκίνησε σαν χόμπι όμως μετέπειτα  το έκανε επάγγελμα.  Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε εταιρία φωτογραφίας, ενώ κατά το παρελθόν έχει δραστηριοποιηθεί και εργαστεί σε τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό σταθμό και σάιτ των Γρεβενών κυρίως ως μοντέρ και βιντεολήπτης.

Ακολουθεί η συνέντευξη :

Τι σημαίνει φωτογραφία για σένα Λάζαρε;
Φωτογραφία για μένα σημαίνει έκφραση, είναι το μέσο με το οποίο μ' αρέσει να δημιουργώ και ταυτόχρονα  να εκφράζομαι, να απελευθερώνομαι και να βρίσκω τον εαυτό μου.

Πώς προέκυψε η αγάπη για την φωτογραφία και μετέπειτα η επαγγελματική ενασχόληση;
Η πρώτη μου επαφή με την φωτογραφία ήρθε από πολύ νωρίς, όταν ακόμη πήγαινα δημοτικό, κράτησα στα χέρια μου μια kodak με φιλμ και τραβούσα ότι μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Στα ταξίδια όπου πηγαίναμε με τους γονείς, πάντα έβγαζα εγώ τις φωτογραφίες γιατί μου άρεσε πολύ, ώσπου μια μέρα η μητέρα μου με τράβηξε μια φωτογραφία να χαζεύω το ηλιοβασίλεμα γυρισμένος να κοιτάω την θάλασσα. Όταν είδαμε μαζί τι έβγαλε τότε, ήταν που για πρώτη φορά κατάλαβα τι μπορείς να κάνεις πραγματικά  με αυτό το πραματάκι και από τότε απέκτησα το «μικρόβιο» που λένε... να το ψάξω πιο πολύ και να εργάζομαι πλέον επαγγελματικά πάνω σε αυτό.



Τι ήταν αυτό που φωτογράφισες για πρώτη φορά επαγγελματικά;
Η πρώτη μου επαγγελματική φωτογράφιση έγινε πολλά χρόνια μετά, για την ακρίβεια πέρυσι όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα στούντιο φωτογραφίας γάμου και βαπτίσεων και να φτάσω επιτέλους σε επαγγελματικό επίπεδο έτσι ώστε να τραβάω φωτογραφίες, τις οποίες κάποτε απλά τις ονειρευόμουν. 
Η πρώτη μου φωτογραφική δουλειά, ήταν η κάλυψη αυθόρμητων στιγμών ενός γάμου και απαιτούσε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, καθώς το αυθόρμητο είναι μερικές φορές πιο δύσκολο από το στημένο.

Τα δυνατά κλικ σου έχουν να κάνουν με πρόσωπα ή τοπία;
Θεωρώ ότι είναι συνδυασμός και των δύο κι αυτό το λέω γιατί μου αρέσει να πρωτοπορώ, δεν συμβιβάζομαι να τα διαχωρίζω πάντα, μπορείς να πετύχεις εκπληκτικά αποτελέσματα βάζοντας το έμβιο στοιχείο μέσα στο άβιο, για παράδειγμα μια αστροφωτογράφιση με ένα ζευγάρι να κοιτάει τα αστέρια , έχει να κάνει με το να ξεκολλήσει το μυαλό από τις ταμπέλες!



Ποιο το μυστικό μίας άρτιας λήψης;
Άρτια λήψη είναι ο συνδυασμός σωστής οπτικής γωνίας, σωστού φωτισμού, σωστών ρυθμίσεων στην μηχανή μας.. και λίγη τύχη δεν βλάπτει φυσικά (γέλιο).

Το ωραιότερο μέρος που έχεις τραβήξει με τον φακό σου;
Έχω πάει σε πάρα πολλά μέρη, αλλά ένα που σίγουρα δεν θα ξεχάσω καθώς μου έδωσε και μια υπέροχη φωτογραφία, είναι οι καταρράκτες Μοκιστιάνου στο Αγρίνιο. Μετά από περπάτημα  μιάμισης ώρας περίπου, έφτασα σε ένα μέρος με πραγματικά άγρια ομορφιά, όπως ακριβώς το είχα στο μυαλό μου, δεν ήταν ένας κοινός καταρράκτης και καθόλου τουριστικό μέρος, εκεί λοιπόν πραγματικά ενθουσιάστηκα κάνοντας μια υπέροχη λήψη με κινητό.



Τον φωτογραφιζόμενο πρέπει να τον εμπνέεις ή να σου δίνει αυτός την έμπνευση;
Το προτιμότερο είναι να υπάρχει κι από τις δύο πλευρές έμπνευση αλλά κυρίως πρέπει ο φωτογράφος να εμπνεύσει το μοντέλο, να το κάνει να βγάλει οικειότητα μαζί του, να μην αγχωθεί και να τον εμπιστευτεί. Σαν επαγγελματίας πάντα θα προσπαθήσω να βγάλω μια άρτια δουλειά σε όποιον μου το ζητήσει, προσωπικά πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες αρκεί να προσαρμοστούν με τα θέλω του φωτογράφου και να τον ακούνε.

Δημιουργείς δικά σου βίντεο κλίπ και εμβαθύνεις στον κινηματογραφικό τρόπο προβολής τους. Μίλα μας λίγο γι’αυτό.
Έχω ασχοληθεί με κάθε είδους κάλυψη βίντεο, πιστεύω ότι το κλειδί για να βγει επιτυχημένο το καθετί, είναι η προσαρμογή με το τι έχεις να κάνεις κάθε φορά, σε γάμους και βαπτίσεις αυτό που με ενδιαφέρει να βγάλω προς τα έξω είναι να πείσω κάποιον που θα δει το υλικό μου, να πιστέψει ότι όντως αυτή η μέρα ήταν η πιο ξεχωριστή αυτών των δύο ανθρώπων. Θέλω λοιπόν να βγάζει συναισθήματα.
Στην παραγωγή βίντεο κλιπ είναι τι ακριβώς θα μου ζητηθεί. Πολλοί θέλουν ιστορία, άλλοι θέλουν πολλά εφέ, άλλοι ζητάνε απλά δράση στο βίντεό τους, εμβαθύνω λοιπόν κάθε φορά στην θεματολογία του αντικειμένου, το κλειδί για να πετύχει αυτό, είναι η προσαρμοστικότητα!

Ποιοι οι επαγγελματικοί σου στόχοι και ποια τα όνειρά σου;
Το όνειρό μου ήδη άρχισε να πραγματοποιείται από την στιγμή που πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία, οι επαγγελματικοί μου στόχοι όμως πάντα θα είναι αυτοί που θα κυνηγάω, θέλω να ταξιδέψω σε πολλά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Ζάκυνθος σε μέρη όπου μπορώ να βγάλω πολύ ωραίες δουλειές για γάμους αλλά και πολύ ωραία γυρίσματα βίντεο κλιπ.
Το μεγαλύτερό μου όνειρο θα ήταν να εργαστώ σε επίπεδο ταινιών σε κινηματογραφικό στούντιο, αλλά αυτό ακόμα βρίσκεται στα μελλοντικά μου σχέδια.

Νιώθεις ότι διαθέτεις κάτι διαφορετικό στη δουλειά σου σε σχέση με τους υπόλοιπους;
Το να ασχοληθεί κάποιος με το αντικείμενό μου, απαιτεί κυρίως τρέλα με αυτό και πολύ αγάπη και μεράκι, είναι όμως και η καλλιτεχνική φλέβα που σε κάνει να θες να το κάνεις, οπότε εγώ δεν θα πω αν διαφέρω κάπου σε σχέση με τους άλλους, αυτό θα το κρίνει ο πελάτης μου όταν έρθει να δεί στο στούντιο τις δουλειές μου. Πάντα διαθέτουμε τα πιο ακριβά εργαλεία για να είμαστε σίγουροι από άποψη ποιότητας ότι έχουμε το καλύτερο επίπεδο, όμως δεν κρίνεται μόνο από αυτό. Το σίγουρο είναι ότι λατρεύω την δουλειά μου και δεν θα την άλλαζα με καμία, αυτό και μόνο πιστεύω με κάνει να διαφέρω.



Υπάρχει το τέλειο αποτέλεσμα για έναν φωτογράφο ή πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Το τέλειο αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο θα το δεις μετά από 5 χρόνια και ακόμα θα συνεχίσει να σου αρέσει, πάντα θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, κάπου θα γίνεσαι καλύτερος μέρα με τη μέρα, όσο ζεις μαθαίνεις και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να είσαι ταπεινός, μετριόφρων και τελειομανής.

Κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελες κάποια στιγμή στη ζωή σου να το φωτογραφίσεις αν σου δοθεί η ευκαιρία;
Μου βάζεις δύσκολα (γέλιο) όμως αν επέλεγα ένα μοντέλο, θα έλεγα Αντριάνα Λίμα, δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτό το κορίτσι, μιλάει από μόνη της η καριέρα της..

Οι λήψεις σου είναι εντυπωσιακές, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, πηγαίου ταλέντου ή συνδυασμός;
Όπως προείπα είναι συνδυασμός όλων, σίγουρα κάποιος που δεν έχει ιδέα από αισθητική, δεν θα βγάλει ποτέ κάτι ανάλογο με κάποιον που έχει, χωρίς πάλι αυτό να είναι απόλυτο. Χρειάζεται να διαβάζεις, να μελετάς πάνω στην θεωρία και έπειτα να το κάνεις πράξη. Να μάθεις να χειρίζεσαι το φως με ευκολία και να ξέρεις πως λειτουργεί όλο αυτό, το ταλέντο μπορεί να το έχεις αλλά αν δεν το καλλιεργήσεις άχρηστο θα είναι..
Όμως αν το αγαπάς εγώ πιστεύω θα πετύχεις, απλά με περισσότερη δυσκολία από κάποιον που το έχει εκ φύσεως..

Αγαπημένος ή  αγαπημένη φωτογράφος;
Kedaz, ότι καλύτερο ειδικά για γάμο και για βάπτιση.

Τι θα προέτρεπες κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία;
Να μάθει να ακούει αυτούς που ξέρουν καλύτερα, να μελετάει, να έχει αρκετή υπομονή, να αγαπάει ότι κάνει, να μην το σκέφτεται ως δουλειά αλλά ως ευχαρίστηση και να μην υπολογίζει κανέναν σε ότι αφορά τα όνειρά του γιατί είναι δική του η επιλογή αυτή !

Ακολουθούν κάποιες από τις εντυπωσιακές λήψεις του Λάζαρου Μαντζάνα :








Μπορείτε να ακολουθείτε τον Λάζαρο Μαντζάνα στις παρακάτω σελίδες :

Στο facebook :
https://www.facebook.com/lazosrickon

Στο instagram :
https://www.instagram.com/lazaros_man/





ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ



Σχόλια

  1. Μπράβο Λάζαρε ,υπέροχες οι φωτογραφίες σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Slingo Games - Sign up now and play for real money right from your
    Slingo is one of 1xbet 먹튀 the most popular and popular slots sol.edu.kg on the market today. Enjoy classic, ventureberg.com/ traditional kadangpintar slots from https://access777.com/ the comfort of your home with our

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη με την Ελένη Νικολοπούλου - μιλώντας για αθλητισμό!

O Αγρινιώτης Γιάννης Πατσέας που κάνει καριέρα στο NCAA έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο agriniofun!

Το νέο blog της πόλης - agriniofun!